Commentary: Rediscovering America: A quiz on the US census
AP

Commentary: Rediscovering America: A quiz on the US census

{{featured_button_text}}
Researchers have warned that steps taken by the Census Bureau to protect individual responses may muddy other areas of data and research.

Researchers have warned that steps taken by the Census Bureau to protect individual responses may muddy other areas of data and research. (Dreamstime/TNS)

The decennial U.S. census - or Population and Housing Census as it is also known - endeavors to count every individual living in the United States and the five U.S. territories, and will take place again this year.

The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University in Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of the history and purpose of the U.S. Census.

1. In what Article and Section of the U.S. Constitution is the mandate to count each state's population every 10 years?

A. Article I, Section 6

B. Article III, Section 3

C. Article I, Section 2

D. Article II, Section 1

2. In what year was the first census taken?

A. 1790

B. 1811

B. 1820

C. 1846

3. What was the approximate total number of persons counted in the first census?

A. 1.9 million

B. 2.4 million

C. 3.1 million

D. 3.9 million

4. What was the approximate total number of persons counted in the 2010 census?

A. 263.7 million

B. 297.4 million

C. 308.7 million

D. 327.2 million

5. In what year did the U.S. Census Bureau become an official government agency?

A. 1893

B. 1902

C. 1921

D. 1943

6. The Census Bureau is part of which Cabinet-level department?

A. Department of the Treasury

B. Department of the Interior

C. Department of Commerce

D. None of the above; the bureau is independent

7. Census counters begin work in this state in January of each census year, three months before counting in other states begins?

A. Alaska

B. California

C. Hawaii

D. Texas

8. New York City, Philadelphia and Boston were the three largest cities according to the 1790 Census. Which of the following cities was the fourth largest?

A. Baltimore

B. Charleston, S.C.

C. Providence, R.I.

D. Washington

9. In addition to the decennial population census required by the Constitution, the U.S. government also conducts other censuses and surveys. Which of the following does the government count periodically?

A. Governments

B. Businesses

C. Farms and ranches

D. All of the above

10. For almost a century beginning with the first census, which of the following agencies was in charge of counting the country's inhabitants?

A. Federal Marshals

B. Social Security Administration

C. National Archives and Record Administration

D. Naturalization Service

Answers: 1-C, 2-A, 3-D, 4-C, 5-B, 6-C, 7-A, 8-B, 9-D, 10-A

___

ABOUT THE WRITER

David Tucker is senior fellow at the Ashbrook Center at Ashland University and general editor of Ashbrook's "Core Documents Collection" curricula resources. He wrote this for InsideSources.com.

0
0
0
0
0

Be the first to know

* I understand and agree that registration on or use of this site constitutes agreement to its user agreement and privacy policy.

Related to this story

Most Popular

  • Updated

We have stepped through the looking glass, or entered George Orwell's dystopia. Criminals are victims. Public servants are criminals. Truth is a lie, and lies told loudly and persistently carry the day. We are at a tipping point where the bedrocks of our society are under attack. President Donald Trump commuted Rod Blagojevich's sentence Tuesday. Blagojevich will loudly proclaim his innocence, ...

All of the Democratic candidates for president are well qualified, and all of them could potentially defeat President Donald Trump, but not one of them has made a genuine effort to unite some core ideas of moderates and conservatives with progressive ideas. For all of the talk about the centrists vs. the progressives - Joe Biden, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg and Michael Bloomberg vs. Bernie ...

  • Updated

A lot of the initial reaction to Wednesday's Democratic presidential debate focused on the way the candidates went after each other - a Twitter wag sent out an ad for the movie "Knives Out" - and the shaky performance by novice 2020 debater Michael Bloomberg. But perhaps the most interesting takeaway from the debate happened toward the end. Moderator Chuck Todd asked: "Should the person with ...

Some Democrats complain about billionaire former New York City Mayor Michael Bloomberg trying to buy the election, but at least he's doing it with his own money. President Trump is using yours. Let's break down that Friday morning tweet. Farmers are being "formally targeted" by foreign countries because Trump picked a trade war with the entire globe, first with tariffs on solar panels, then ...

Welcome to the pop-up edition of "At the Movies," hosted by Donald Trump. Our president and cultural commander in chief tried out a few riffs, working without a co-host Thursday night at one of his pep rallies, this one in Colorado Springs, Colo. With strategically situated African American and Asian American attendees in the audience behind him, on camera - the African American male to his ...

Last fall, I spent a month in northern Brazil. Although I was there as a rabbi, officiating at services for the Jewish High Holy Days, headlines about the Catholic Church were what grabbed my attention. Pope Francis had called nearly 200 church leaders to Rome for the Synod of Bishops for the Pan-Amazon Region. Their efforts, after three weeks of discussion, were contained in a report that ...

"Vegan - isn't that a white thing?" For longer than I care to remember, this was a common response from anyone who learned about my vegan lifestyle. When hearing the word "vegan," they probably thought up images of hip, white people eating $10 avocado toast with a side of raw kale rather than me, with my natural locks and melanin existence, cooking up jerk tofu with a side of black-eyed peas. ...

Most of us have probably seen the viral video of the airline passenger repeatedly punching the back of the reclined seat in front of him. Much like the photo of the striped dress from five years ago, which appeared blue and black to some and white and gold to others, the airplane video has divided viewers, and the flying world. It's easy to jump into this debate and take a side. If you feel ...

Get up-to-the-minute news sent straight to your device.

Topics

News Alert

Breaking News